fase1.1

FASE 1.1

C.A.R.S

(d-)EVOLUTIE

(d-)EVOLUTIE

Voordat we fysiek aan de slag gaan, eerst even wat context, zodat je weet waarvoor je het allemaal doet.

Net als de volledige biologische inrichting van het menselijk lichaam, bestaat elk afzonderlijk gewricht om een specifieke reden. 

De oorspronkelijke reden is simpel: overleven.

De mens is evolutionair ontwikkeld tot de huidige versie. Het lichaam is dusdanig ingericht, dat het de activiteiten die nodig waren om te overleven, zo effectief mogelijk kan volbrengen. 

Wat waren die activiteiten? Jagen, verzamelen en voortplanten. En misschien af en toe een feestje vieren in het bos.

Als we ons lichaam zouden inzetten om de dagelijkse handelingen te doen waarvoor het evolutionair is ontworpen, functioneert het prima. Everything works nice. 

MAAR WAAROM WERKT HET DAN NIET ZO NICE?

De mensheid heeft in een zeer korte tijd van jagen en verzamelen in de wilde natuur, een hele grote en vooral snelle sprong gemaakt naar het huidige tijdperk. We zitten achter een computer, bestellen ons diner, en hangen lekker op de bank.

Onze leefomstandigheden zijn compleet anders dan lang geleden, maar onze lichamen niet. 

We worden allemaal geboren met een groot bewegingspotentieel. Het menselijk lichaam is een fenomenaal staaltje natuur. Het is inherent dusdanig ingesteld om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Zo slaat het bijvoorbeeld vet op als extra brandstof, voor het geval dat we ineens een tijd lang geen eten meer kunnen vinden. Spieren verbruiken energie. Bewegen verbruikt energie. Bewegende gewrichten verbruiken energie.

Dus zodra we niet meer bewegen, en onze gewrichten niet meer gebruiken, kiest het lichaam er automatisch voor om die energie te besparen. Je weefsel past zich hierop aan en is niet meer in staat om de beweging te faciliteren waarvoor het evolutionair ontworpen is. Je lichaam raakt uit balans en raakt in de problemen.

We raken niet alleen de functionaliteit van ons lijf kwijt, maar ons lichaam zelf!

Hoe gaan we dat proces omkeren?

Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn, dat het een beetje vreemd is om met een speer en een rieten mandje te gaan rondstruinen in het park. Maar hoe onderhouden we dan in het hedendaagse tijdperk de bewegingsmogelijkheden ons lichaam? 

Door te trainen. 

Hoe doen we dat? Klik verder.

Scroll naar boven
Scroll naar top